LOMIGRAS

Local Goverment, Migration, Integration

Ερευνητική Ομάδα Έργου


Ντία Αναγνώστου / Ερευνήτρια Α΄

Η Ντία Αναγνώστου είναι ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ και Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο (από τον Ιανουάριο του 2013). Τελείωσε το διδακτορικό της το 1999 στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κορνέλ στις ΗΠΑ, με ειδίκευση στη συγκριτική πολιτική και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το 1999-2000 ήταν post-doctoral fellow στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πρίνστον, και το 2000-2001 Jean Monnet Fellow στο Robert Schuman Center του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Την περίοδο 2005-2012 ήταν λέκτορας συγκριτικής πολιτικής στο Τμήμα Βαλκανικών και Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θεσσαλονίκης, και το 2010-2012 ήταν υπότροφος Marie Curie της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Τμήμα Νομικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Από το 2004 μέχρι σήμερα είναι επιστημονική συνεργάτιδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Έχει επίσης διδάξει στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, και στο Πανεπιστήμιο της Σιένας στην Ιταλία. Τα ερευνητικά πεδία της είναι η συγκριτική πολιτική με έμφαση την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μειονότητες και εθνικισμός. Τα τελευταία χρόνια ειδικεύεται ερευνητικά σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μία διεπιστημονική προσέγγιση μεταξύ νομικής και πολιτικής επιστήμης. Το επιστημονικό της έργο έχει δημοσιευτεί σε ξενόγλωσσα βιβλία και σε περιοδικά με κριτές όπως West European Politics, Southeast European Society and Politics, International Journal of Human Rights, European Public Law, και Canadian Journal of Law and Society, μεταξύ άλλων. 

 

 

Κοντογιάννη Αιμιλία / Βοηθός Ερευνήτρια

Η Κοντογιάννη Αιμιλία εργάζεται ως βοηθός Ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής) στο ερευνητικό πρόγραμμα LOMIGRAS «Παρακολούθηση και Διάχυση (mainstreaming) της Ένταξης των Μεταναστών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα». Αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστήμιου Κρήτης το 2007 και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MA) στην Ανάλυση της Κοινής Γνώμης του τμήματος Government του Πανεπιστήμιου του Essex της Μεγάλης Βρετανίας (MA Public Opinion and Polling). Είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εξειδικεύεται σε θέματα πολιτικής συμμετοχής και κοινωνικών κινημάτων. 

 

 

Δημήτρης Σκλεπάρης / Μεταδιδακτορικός Ερευνητής

Ο Δημήτρης Σκλεπάρης είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και εργάζεται στο πρόγραμμα "RAD MONITOR: Countering Radicalisation in Southeast and Central Europe Through Development of Counter Radicalisation Monitoring Tool". Έλαβε διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Queen Mary, University of London (ΗΒ) με ειδίκευση στην Παράτυπη Μετανάστευση, στο Άσυλο, και στην Ασφάλεια. Επιπλέον, έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στη Μεθοδολογία στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol (ΗΒ) και έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα συναφή με τη Μετανάστευση, τα Κοινωνικά Κινήματα και την Ασφάλεια σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Επί του παρόντος μελετά το φαινόμενο της ακροδεξιάς ριζοσπαστικοποίησης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις Ποιοτικές και Ποσοτικές Μεθόδους Έρευνας, την Κοινωνική και Πολιτική Ριζοσπαστικοποίηση, τα Κοινωνικά Κινήματα, και τη Διαχείριση της Παράτυπης Μετανάστευσης και του Ασύλου στο Πλαίσιο της Ασφάλειας. 

 

 

Κωνσταντάκης Μάρκος / Βοηθός Ερευνητής


 

Ο Κωνσταντάκης Μάρκος είναι Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ και υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στον τομέα της Επαυξημένης Πραγματικότητας και Πολιτιστικής εμπειρίας του χρήστη. Έχει λάβει μεταπτυχιακό δίπλωμα από τη Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Ο τίτλος της μεταπτυχιακής εργασίας του είναι "Συγκριτική Ανάλυση και Αξιολόγηση αυτόματης παραγωγής λογισμικού Μουσικής Σημειογραφίας". Ο Μάρκος Κωνσταντάκης εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης σε διάφορα έργα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ενδεικτικά, ήταν επικεφαλής της ανάπτυξης και λειτουργίας του Συστήματος Υποστήριξης Πληροφοριών για το Γραφείο Διασύνδεσης, και ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση του έργου και τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων που προκύπτουν από τις αξιολογήσεις, καθώς και για την προετοιμασία και υποβολή των τεχνικών δελτίων για τη Μονάδα Διασφάλισης της Ποιότητας. Εργάστηκε από τον Απρίλιο του 2008 - Μάιος 2009 ως Research Fellow στο Τμήμα της Βιβλιοθήκης Υπολογιστών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) με κύρια δραστηριότητα την ανάπτυξη και τη συντήρηση της ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης, δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε καθημερινή βάση (backup), αναβάθμισης των τερματικών σταθμών και την εγκατάσταση νέων.

 

Γιώργος Τζογόπουλος / Βοηθός Ερευνητής

 

Ο Γιώργος Τζογόπουλος είναι Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ και αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας του. Είναι διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών (σπουδών ΜΜΕ & επικοινωνιών) του πανεπιστημίου Loughborough από το Νοέμβριο του 2008. Το πρώτο βιβλίο του: US Foreign Policy in the European Media: Framing the Rise and Fall of Neoconservatism  εκδόθηκε από τον IB TAURIS το Σεπτέμβριο του 2012 και το δεύτερο: The Greek Crisis in the Media  από τον Ashgate το Μάιο του 2013. Ο Γιώργος εργάστηκε ως αρθρογράφος σε θέματα πολιτικής και διεθνών σχέσεων στην εφημερίδα Απογευματινή από τον Ιανουάριο του 2007 ως τον Ιανουάριο του 2010, έχει διδάξει προπαγάνδα στο πανεπιστήμιο Loughborough και έχει συνεργαστεί ως ερευνητής με το European Council on Foreign Relations (ECFR). Mιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά. 

 

Εξωτερικοί Σύμβουλοι - Ειδικοί

 

Αλεξάνδρα Ζαβού / Εξωτερικός Σύμβουλος

Η Αλεξάνδρα Ζαββού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κριτική Ψυχολογία στο Manchester Metropolitan University όπου και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα “Πολιτικές του φύλου και της μετανάστευσης στο αντιρατσιστικό κίνημα στην Αθήνα”. Έχει εργαστεί ως βασική ερευνήτρια στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα GEMIC “Gender, Migration and Intercultural Interactions in South-East Europe and the Mediterranean” (2008-2011) και MIG@NET “Transnational Digital Networks, Migration, and Gender” (2010-2013), που συντόνισε το Εργαστήρι Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου. Αντικείμενα της έρευνάς της αποτέλεσαν οι πολιτικές και πρακτικές της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης  και η ένταξη των μεταναστών και προσφύγων μαθητών στο σχολείο, όπως και οι θρησκευτικές ταυτότητες και πρακτικές των Μουσουλμάνων μεταναστριών στην Αθήνα. Σήμερα διδάσκει στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Φύλο-Κοινωνία-Πολιτική’ του Παντείου Πανεπιστημίου, και συνεργάζεται ως βασική ερευνήτρια στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα USVS “Universities Supporting Victims of Sexual Violence”.

Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί ως ερευνήτρια και επιμορφώτρια στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων του Πανεπιστημίου Αθηνών, και για σειρά ετών συντόνισε εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες υγείας σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Άρσις- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και με το Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ). 

Συνεπιμελήθηκε (με τις Ε. Καμπούρη και Μ. Στρατηγάκη) τον τόμο Φύλο, Μετανάστευση, Διαπολιτισμικότητα (2013, Αθήνα, νήσος), ενώ άλλες δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν άρθρα στους συλλογικούς τόμους Το Φύλο της Μετανάστευσης (2009, Εκδ. Μεταίχμιο), Μειονοτικές και Μεταναστευτικές Εμπειρίες (2010, Εκδ. Κριτική – ΚΕΜΟ), Gender and Migration: Perspectives and Interventions (2010, London, Zed), Feminism and Migration: Cross-cultural Engagements (2011, New York, Springer), Immigrant Protest: Politics, Aesthetics, and Everyday Dissent (2014, New York, SUNY), Living Under Austerity: Greek Society in Crisis (2016, Oxford and New York, Berghahn), και στα επιστημονικά περιοδικά Eπιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 140-141 B ́ – Γ’, 2013, Feminist Review, 94, 2011 (με την Ε. Καμπούρη), Qualitative Research in Psychology, 6, 2009. Μαζί με τις Π. Κουτρολίκου και Δ. Σιατίτσα συνεπιμελείται το Ειδικό Τεύχος “Urban Citizenship” του περιοδικού Citizenship Studies που θα δημοσιευτεί προσεχώς.

 

Ανδρέας Τάκης / Εξωτερικός Σύμβουλος

Ο Ανδρέας Τάκης είναι δικηγόρος και διδάσκει φιλοσοφία του δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. Έχει διατελέσει Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Ίση Μεταχείριση (2003-09) και Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, υπεύθυνος για τα ζητήματα Ελληνικής Ιθαγένειας (2009-11). Έχει γράψει τα βιβλία Η ηθική αδιαφορία του Νόμου (Πόλις, 2004) και Για την ελευθερία της τέχνης (Σαββάλας, 2008) καθώς και πολλά άρθρα πολιτικής θεωρίας, δημοσίου δικαίου και ηθικής.